SRK = kinderhulp in Oekraïne

Al 20 jaar brengt SRK humanitaire vrachten naar Belarus. Veel en vaak zitten daar borden, kopjes en schotels bij. Vaak gaat dat naar scholen en weeshuizen. Het regime van de douane is streng, vaak konden we uitleggen wat 2e hands betekend. Bij de luiers was het altijd lachen. Gebruikte 2e hands incontinentie materiaal LOL.
Je kunt je het voorstellen. Al 20 jaar wordt iedere broek, ieder kledingstuk, stoel of tafel  geteld. En ieder artikel wordt vast gelegd en geregistreerd.
Dat registreren houdt ook in dat scholen GEEN spullen meer ontvangen en verdelen.

Totaal nieuw is dat SRK met HP de verdeelfunctie hebben maar niet meer een school kunnen gebruiken om te verdelen naar de schoolkinderen. De gehele lading gaat voortaan naar de sociale dienst ‘die zelf kiest’. Is het minder; nee.
Maar de mogelijkheden worden steeds verder ingeperkt. De controles zwaarder. Neen, niet om ons dwars te zitten.
Wel moeten we rekening houden met de gewijzigde wet- en regelgeving.

Het lands financiële systeem is eigenlijk stuk. Er wordt alleen groot gedacht terwijl juist een micro aanpak de maatschappij zou kunnen verbeteren. Zo is het ook met straffen op vergrijpen in de humanitaire sector(..). Was er vroeger enig begrip voor ons amateurs, dat is nu weg. Vroeger was het departement van de president de baas, tegenwoordig is de strikte bureaucratische door ‘invoerrechten gedreven’ douane de baas.

Zo begrijpen we nu. Een verkeerde tariff / invoer code van artikelen, van enkele jaren terug, leverde ons dit jaar een boete op van € 700,-.
Kopjes en schoteltjes welke een tariff code van keramiek moet hebben kreeg een tariff code van porselein. Ja, dat kun je voorstellen. Meerdere jaren geleden, maar heerlijk voor de beambte hij vond eindelijk een fout na al die jaren en dat ook nog eens bestraffen.

Het was een geweldige discussie, enkele maanden hebben we er op aan gedrongen bij diverse bijeenkomsten en specialisten dat dit echt niet kon.
Einde van verhaal. De wet van Meden Persen geldt ook in Belarus.
Conclusie: zij moeten er mee leren leven.

Nieuwe regels en een dikke boete voor een administratief foutje, twee jaar geleden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *