U leest het goed. Je kunt spreken van voor en na de oorlog maar niet van “na Tsjernobyl”. Dat maken wij ons leven lang niet mee.
“De omvang van het gebied dat werd getroffen door “fall-out”, het aantal mensen dat was betrokken bij het bestrijden van de brand en de directe gevolgen, het aantal mensen dat is geëvacueerd, de omvang van gezondheidsschade en de enorme sociaal economische gevolgen maken dat de ramp in Tsjernobyl zeker 10 x meer impact heeft dat de ramp in Fukushima,” aldus wetenschappers op een conferentie bij het Europees Parlement op 7 april j.l.
De mensen die dat tot op de dag van vandaag het meeste merken zijn de mensen in Wit Rusland en Oekraïne. Liquidators vechten voor hun pensioen, gebieden die de grote evacuaties in sociaal en economisch opzicht niet te boven kunnen komen enz. enz.
Dat betekent dat u en ik nog steeds niet op onze handen kunnen gaan zitten. We hebben veel gedaan en we kunnen nog steeds veel doen. Door kinderen en hun gezinnen te helpen, door ze uit te nodigen en te laten merken dat we naast ze staan. Daar eet u geen boterham minder om.